Dátum: 2024 március 28. (csütörtök) | Gedeon, Johanna

hírek

KOVÁCS ATTILA LETT AZ AKADÉMIA SPORTIGAZGATÓJA

Utánpótlás 2021-07-19

Felnőtt férfi jégkorong csapatunk eddigi játékosa, Kovács Attila lett a napokban hivatalosan is megalapított, államilag elismert UTE Jégkorong Akadémia sportigazgatója. A fiatal sportvezető szerint Újpesten olyan elitképző központ jön létre, hogy minden utánpótláskorú magyar tehetségnek érdeke lesz lila-fehérben játszani.

 

- Miért döntött úgy, hogy 25 évesen lezárja a sportolói pályafutását?

 

A szezon végén még eszembe sem jutott, hogy befejezzem. De amikor kitisztult a kép, és kiderült, hogy Újpesten jégkorong akadémia létesülhet, a klubvezetés megkeresett, hogy legyek a szervezet sportigazgatója, erre az ajánlatra pedig egyszerűen nem tudtam nemet mondani. Úgy érzem, hogy sportvezetőként fogok tudni a legtöbbet visszaadni a magyar jégkorongnak, valamint a klubnak. Bízom benne, hogy a munkámmal pozitív értelemben nagy nyomot fogok tudni hagyni sok fiatal éltében.

 

- Mióta tudta, hogy a karrierje befejezése után utánpótlásképzéssel szeretne foglalkozni?

 

Bizonyos értelemben mintha mindig erre készültem volna. Édesapám (id. Kovács Csaba) 40 éve ezzel foglalkozik. Ő hivatalosan már visszavonult, de sok éven át dolgozott a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) szakmai bizottságának elnökeként, illetve alelnökként, kis ideig az MJSZ elnöke is volt. Annak szentelte az életét, hogy a magyar jégkorong fejlődjön. Szakmai ügyekben kiváló mentor a kezdetek óta, szinte minden hokival kapcsolatos kérdést megvitatok vele. Miután az érdeklődésem mindig egyértelmű volt, az aktív sportolói pálya mellett mindvégig tanultam, képeztem magam. Középiskolai tanulmányaimat Észak-Amerika egyik legnevesebb jégkorong utánpótlásfejlesztő Akadémiáján végeztem, az Athol Murray College of Notre Dame-ben. Itt a tudáson túl meghatározó szakmai kapcsolatokat is szereztem. Vallom azt, hogy a profi sport mellett már aktívan foglalkozni kell a sporton túli karrierrel. Ebben engem is mindig támogatott az UTE és az egyetem, így szereztem két diplomát a Corvinuson gazdálkodási és menedzsment, valamint regionális és környezeti gazdaságtan szakirányokon. A tanulásban nem állok meg, szeptembertől a nemzetközi sportdiplomácia képzést fogom elkezdeni a Testnevelési Egyetemen. Minden megszerzett tudásommal azon leszek, hogy az Újpesti Akadémia olyan hely legyen, ahova a szülők nyugodt szívvel küldhetik gyerekeiket.

 

- Mi lesz a pontos feladata sportigazgatóként?

 

Az utánpótlásképzéssel foglalkozó stáb felállításával kell kezdenem a munkát, hosszú távon a napi feladatom a sportszakmai feladatok összehangolása lesz. Célunk, hogy magyar edzőkre támaszkodjunk és nekik megadjunk minden lehetőséget a szakmai fejlődésre, ezzel is igyekszünk a hazai edzőképzést támogatni. Az azonban egyértelmű, hogy szakmai szempontból sok a tanulnivalónk, ezért szeretnék szerződtetni legalább két eredményes külföldi szakembert, akik nemcsak a gyerekekkel foglalkoznak, hanem az edzők mellett is mentorként állnak majd. Az akadémiai képzés kulcsa, hogy dolgozzanak nálunk olyan szakemberek, akik külön a kapusok, a védők, illetve a támadók egyéni készségeit tudják fejleszteni posztorientált módon.

 

- Mi lesz a munkamegosztás az UTE jégkorong utánpótlásképzése, és az Újpesti Jégkorong Akadémia között?

 

Bizonyos szempontból nyilvánvalóan nehéz szétbontani a két egység működését. Papíron külön korosztályokat segítünk, hiszen én teljesen átveszem az U16-U21-es korosztályok szakmai irányítását, az U14-es és fiatalabb korosztályok képzését pedig továbbra is az UTE fogja ellátni. Az egyik legfontosabb feladatunk így is az lesz, hogy összehangoltan dolgozzunk, és egymásra építsünk, ne egymás ellen. Eddig a TAO-rendszer arra fókuszált, hogy a jégkorong tömegsport legyen, így az UTE-utánpótlás feladata továbbra is az lesz, amit eddig is tökéletesen ellátott, hogy minél több gyereket nyerjen meg a sportág számára. Az akadémia rendszer lényege pedig az, hogy törekedjen a legnagyobb tehetségek kinevelésére, és valódi elitképzést indítson el. Az biztos, hogy nekünk az akadémián meglesz a lojalitásunk a saját nevelésű játékosaink felé, de muszáj lesz szélesíteni a kört, mert nekünk tulajdonképpen egy mini válogatottá kell válnunk. A négy államilag elismert akadémia közül mi szeretnénk a legjobbak lenni, olyan lehetőségeket fogunk biztosítani, hogy minden itthon nevelkedő hokisnak érdeke lesz nálunk játszani. A küldetésünk az, hogy a lehető legtöbb válogatott és nemzetközi szintű játékost neveljünk ki, és a profi csapatunknak is kiváló jégkorongozókat adjunk. Biztos vagyok benne, hogy jó alapokat fogunk tudni nyújtani, első neveltjeink a felnőtt együttesünkben 2-3 éven belül már meghatározó játékosok lehetnek.

 

- Számíthatunk tehát arra, hogy mostantól az újpesti utánpótlás mindent visz” majd a korosztályos bajnokságokban?

 

Célunk mindenképpen az, hogy az ország legjobb játékosai szerepeljenek nálunk, ez várhatóan szép eredményeket is hoz majd az Akadémiának, de hangsúlyozom, nekünk nem az fog számítani, hogy az utánpótlásban tarolunk-e, vagy sem. Az a dolgunk, hogy teljes életút-pályát mutassunk a növendékeinknek. Abban mérjük majd az eredményességünket, hogy hány játékosból tudunk minőségi felnőtt profi jégkorongost nevelni, de közben az eddiginél jóval nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni a neveltjeink iskolai oktatására is. A tehetséges gyerekeket sem szabad ugyanis egyirányú utcába terelni, fontos, hogy a tanulmányaikban is 100 százalékot nyújtsanak, hogy a sportolói pályafutásuk lezárása után a munkaerő piacra kilépve is a társadalom hasznos tagjai legyenek. Szeretnénk tanulószobát és korrepetitor-programot is kialakítani, hogy az eseteleges elmaradásaikat gyorsan pótolhassák neveltjeink, és segíteni fogjuk őket a főiskolai, egyetemi, szakmai továbbtanulásban is. Az egész akadémiai rendszernek feladata, hogy összehangolja a tanulást és a sportot. Önmagában óriási előrelépést jelent majd, hogy a gyerekeknek délelőtt és délután is fogunk tudni edzést tartani, több időt tölthetnek így a jégen, és ahogy korábban is mondtam, nagyobb hangsúlyt kaphat majd az egyéni képességeik fejlesztése.

 

- Az akadémiai képzés mikor indulhat el élesben?

 

A munkám a hónap elején elkezdődött, az Emberi Erőforrások Minisztériumával pedig éppen a napokban írtuk alá a szervezetünk létrejöttéről szóló keretmegállapodást. Csapataink augusztus 2-től lesznek jégen, előtte egy hetes száraz felkészülést tartunk a játékosoknak. Miután pár hete derült ki, hogy megkapjuk az akadémiai státuszt, így az első évünket felkészülési időszaknak szánjuk. Fontos mérföldkő lesz az akadémia életében, amikor várhatóan jövő márciusban elfoglalhatjuk az új jégcsarnokot. Az még nem dőlt el, hogy az akadémia teljesen, vagy csak részben költözik át oda, de akkor lehetőségünk lesz állandó erőnléti edzővel, dietetikussal, sportpszichológussal bővíteni a szakmai stábot, valamint kialakíthatunk új konditermet, és egy rehabilitációs központot is. Nem utolsó sorban onnantól a gyerekek a több jégidőtől pedig sokkal gyorsabban fognak fejlődni, mint eddig. Az akadémia létrehozásának lehetősége egyrészt edzőink és játékosaink kitartót munkájának köszönhető, másrészt pedig az utóbbi évek intenzív létesítményfejlesztésének is. Ezért pedig hálával tartozunk az egész UTE családnak, és Magyarország Kormányának is.

Erste Liga tabella

Teljes tabella

Képek

2023.12.01. FTC - UTE című gallériából ízelítő

Videók

1%

UTE az utánpótlásértAdószám: 18165159-1-41