Dátum: 2024 április 19. (péntek) | Emma

hírek

ÁLLAMI SPORTAKADÉMIÁT NYITHAT AZ UTE

Utánpótlás 2021-06-16

Jégkorong sportágban összesen négy utánpótlásműhely nyerte el az állami sportakadémia címet. Az UTE jégkorong szakosztályvezetője, Ancsin János szerint, ez a lehetőség az elmúlt 10 év szisztematikus munkájának az eredménye.

"Klubunk állami sportakadémiát hozhat létre a újpesti hoki hagyományaira, és az elmúlt 10 évben elért utánpótlás sikereinkre alapozva, ez pedig hatalmas elismerése annak a szakmai munkának, ami nálunk folyik - mondta Ancsin János, az UTE jégkorong szakosztályának vezetője. -  A négy sportakadémia kiválasztásának része volt, hogy kollégáimmal összeállítottunk egy nagyon komoly szakmai programot, amiben vázoltuk az utánpótlás-képzéssel kapcsolatos elképzeléseinket. A program alapján rövidesen elindulhat a konkrét munka, amelynek egyértelmű célja, hogy folyamatosan olyan minőségi játékosokat neveljünk ki, akik klubszinten és a válogatottban is meghatározó szereplői lesznek a magyar jégkorongnak a következő évtizedekben."

Magyarország kormánya 2019 decemberében hozott határozatot egy olyan sportakadémiai rendszer létrehozásáról, amely elősegíti a minőségi utánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, a sportszakmai felkészítést és a versenyeztetést.

 

A kormány egy évvel később a rendelet módosításával megteremtette a lehetőséget a jégkorongban is arra, hogy legfeljebb nyolc államilag elismert sportakadémiát jelöljenek ki. A sportakadémiákért felelős miniszteri biztos irányítása mellett az elmúlt hónapokban lezajlott a kiválasztás folyamata.

 

A Magyar Jégkorong Szövetség közreműködőként a sportági viszonyokat, a helyi működési értékeket, illetve a régiós egyensúlyt figyelembe véve tíz sportszervezetet javasolt az államilag elismert sportakadémiai cím akkreditációjára. A pályázati anyagok értékelését, a részletes auditálást, illetve a hatástanulmányok elkészítését után a program irányítói úgy döntöttek, hogy összesen négy utánpótlásműhely nyerheti el az állami sportakadémiai címet. Ezek a kormányzati tájékoztatás szerint a következők:

 

Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia

Budapest Jégkorong Akadémia

DVTK Jegesmedvék Jégkorong Akadémia

UTE Jégkorong Akadémia

 

A sportakadémiai rendszer módszertani központja a tervek szerint az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia lesz.

 

Emellett kiemelt régiós alközpontokat is létrehoznak. A Győri ETO Hockey Club Sportegyesület alközponti rendszerben segíti a jégkorong-utánpótlás nyugati, a DEAC Jégkorong Akadémia pedig a keleti régióját.

Erste Liga tabella

Teljes tabella

Képek

2022.12.20. UTE - DAB című gallériából ízelítő

Videók

1%

UTE az utánpótlásértAdószám: 18165159-1-41